Nabızın Yükselmesinin Altında Yatan Sebepler Nelerdir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Nabız yükselmesi birçok sebepten kaynaklı olarak karşımıza çıkar. Bu sebepler göz önüne alınarak nabızın yükselmesinde hemen uzmana başvurulması gerekir. Bu sayede gerekli tedaviye başlanılacaktır.

Nabız Yüksekliği Neden Olur?

Nabız insan vücudunda kalbin atışını ifade etmektedir. Kalbin kasılıp gevşemesi esnasında kanın atardamarlara ulaşması sağlanır. Atardamarlarda bundan sonra genişleme olur. Atardamarlarda ver olan genişlemeler ve gerilmeler damarların çok olduğu bölgelerde nabız atışları sayesinde gerçekleşmektedir. Nabız atışı ayak bileğinden, şakaktan, boyundan ve el bileğinden ölçülür. Nabızın atışı nabızın en çok hissedildiği bölgelerden ölçülerek yüksek mi, normal mi yoksa düşük mü diye bakılır. İnsan vücudunda normal olan nabızın atışı yaşa, fiziksel duruma, kiloya ve duygu durumlarına göre değişmektedir. Normal sağlıklı olan bir kişide nabızın atışı 60 ila 80 arasında değişerek çıkar. Nabız atışı değerleri 100 atımdan daha üst seviyelerde çıkarsa bu durumda yüksek nabız oluşur. Buna tıp dilinde taşikardi adı verilmektedir. Yükseklik meydana geldiğinde kalp atışlarının çok güçlü olduğu hissi meydana gelir. Tıbbi anlamda bu duruma da çarpıntı ismi verilmektedir. Çarpıntılar geçici durumda ise kesinlikle sorun teşkil etmez ama sorun yaratacak şekilde nabız yüksekliği devam ediyorsa ciddi düzeyde bir soruna işaret edebilir. Bu sorun bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile kendini belli eder. Sorun olduğundan mutlaka uzmana başvurulmalı ve gerekli tedavi için destek alınmalıdır. Ayrıca zaman içinde yapılacak olan kontrollerin aksatılmaması çok önemlidir.

Nabız Yüksekliği Nedenleri

Yüksek nabız nedenleri birçok faktörden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu faktörlerin bazıları oldukça basit olabileceği gibi, bazıları da ciddi hastalıkların belirticisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle vücuda alerji yaratan besinler tüketmek ve fazla düzeyde kafein alımı yapmak nabız atışı yüksekliğinin olmasının önemli nedenleri arasında bulunur. Nabız neden yükselir, kapsamında etkili olan diğer faktörler;

İlaçların kullanılması; nabız neden yüksek atar kapsamında en etkili olan faktör ilaçların yan etkileridir. Özellikle burun açmada kullanılan spreyler dinlenme durumunda bile yükselmelere neden olur.

Aşırı düzeyde egzersiz; egzersiz yapmak nabızı yükselten normal bir faktördür. Egzersiz yaparken aslında oluşması gereken bir durumdur. Yapılan sporların insan vücudunu olumlu yönde etkilediği nabız atışı yükselmesi ile anlaşılır.

Alkol; alkol tüketmek zaman içinde kalbe olduğundan daha fazla yük binmesine olanak sağlar. Bundan kaynaklı olarak da nabızın yükselmeleri gözlemlenir. Fazla düzeyde alkol tüketimi sonucunda belli başlı belirtiler taşikardi sorununu işaret ediyorsa muhakkak uzmana başvurmak gerekir.

Hipertiroidi; tiroid bezlerinin olduğundan daha aktif şekilde hormon salgılamasından kaynaklı olarak taşikardi ve kalp çarpıntısı meydana gelir.

Kalp hastalıkları; belli başlı kalp hastalıkları ilerleme gösterdiğinde kalp çarpıntılarına sebep olur. Özellikle yüksek tansiyon, aort yetersizlikleri ve konjenital hastalıklar taşikardi meydana getirir.

Stres ve panik atak; stres ve stresten kaynaklı olarak meydana gelen panik atak durumları sadece taşikardi sorununa değil birçok hastalığa ve sıkıntıya da sebep olabilir.

Elektrolitlerde eksiklik ya da dengesizlik; vücudun sağlıklı bir biçimde çalışmasına devam edebilmesi için elektrolitlere gerek vardır. Kusmalardan kaynaklı olarak susuz kalan kişilerde, yeterli düzeyde beslenme yapmayan kişilerde ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan kişilerde elektrolit dengesinde zaman içinde sorunlar oluşur. Bu da nabızın üst düzeylere çıkmasını sağlar. Bunun için düzenli bir şekilde su içilmeye başlanması gerekir. Su içme ile düzelmezse mutlaka ilerlemeden hekime başvurulması gerekir.

Akciğer hastalıkları; bu hastalıklardan kaynaklı olarak kanın gitmesi gereken bölgelere daha uzun zamanda gönderen kalp yorulmaya başlar. Bunun sonucunda da nabızda üst eğerler oluşur.

Yüksek Nabzı Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

  • Kalbin atış hızını kontrol altına almak adına nabızın yükselmesine sebep olan faktörleri belirlemek ve bunları ortadan kaldırmak gerekir.
  • Damar ve kalp rahatsızlıklarından korunmak adına Quenzim Q 10`u sağlık için ek takviye olarak alınmalıdır.
  • Magnezyum tüketimini arttırmak gereklidir. Bu mineral kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Yapılacak olan diyete sarımsak eklenmelidir.
  • Geceleri rahatlamak adına keten tohumu, zeytinyağı ve çuhan çiçeği kullanılmalıdır.
  • C ve E vitaminleri kalbin fonksiyonlarını olumlu şekilde etkilemektedir. Bundan dolayı tüketimlerine dikkat edilmelidir.
  • Selenyum tüketimi sayesinde kalp krizi atlatılabilir.
  • Stres her zaman kontrol altına alınmalıdır.
  • Fazla kafein tüketimi yapmak yüksek nabızın ve kalp krizinin önüne geçer.
  • Şeker tüketimini en aza indirmek gerekir.
  • Sigara kalp ve tüm vücut sağlığı için zararlıdır. Sigara akciğerlerin olduğundan daha fazla çalışmasına ve diğer organlarına az çalışmasına olanak sağlar. Bundan dolayı sigarayı bırakmak kalp sağlığını korumak adına gereklidir.
  • Sağlıklı vücut için sağlıklı bir kalp gerekir. Bundan dolayı kilonuzu korumanız gerekir.
  • Nabızınız da yükseklik mevcutsa ve düşmüyorsa en yakın olan sağlık kurumuna gitmeniz gerekir. Bir uzmanla görüşmek fayda sağlayacaktır.

Yüksek düzeyde nabızın düşürülmesi için bitkisel çayları da tercih edebilirsiniz. Bu çay için;

Malzemeler

  • Küçücük bir tutam biberiye
  • 6-7 yaprak melisa
  • 2-3 adet saplarıyla beraber maydanoz
  • 2-3 adet papatya
  • Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu

Hazırlanışı; bütün malzemeler 1 bardak içme suyunun içinde 1 dakika boyunca kaynatılır. Sonra kenara alınır ve 3 dakika boyunca demlenmesi için beklenir. İçine limon dilimi ilave edilmelidir. İsteyen şekerli isteyen de şekersiz tüketebilir. Bu karışımdan günde 3 bardak tüketilmesi gerekmektedir. Yukarıda bulunan tüm ölçüler 1 bardak için verilmiştir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (8 votes, average: 2,88 out of 5)
Loading...
Yorum ekle