Nabız Yüksekliği ve Düşürme Yöntemleri

Nabız, kalbin aşırı çalışmasıyla meydana gelen bir durumdur. Sağlık açısından ciddi sorunlarla karşılaşmamak için nabzı kontrol altında tutmanız önemlidir. Yapacağınız bir takım egzersizlerle ve düzenli beslenme programlarıyla normal seviyede tutabilirsiniz.

Nabız Yüksekliği

Kalbin, kasılarak gevşemesinin ardından damarlara basınç uygulaması bir basınç sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca sağlıklı bir kalbin 1 dakikada 60 ile 80 arasında kasılma yaşadığını söyleyebiliriz. Bunun diğer adı ise nabız vuruşudur. Farklı nedenlere bağlı olarak artış gösteren bu durumla birlikte vücut ısısıyla beraber yükselebilmektedir. Buradan çıkarılacak en net sonuç, tifo dışındaki tüm hastalıkların nabzı yükseltiyor olmasıdır.

Kalbin hızlı atmasıyla birlikte eğer kişide kalp yetersizliği var ise çok daha kötü sonuçları beraberinde getirebilir. Geçici bir nabız yükselmesi varsa, yapılacak müdahaleler ile durum kontrol altına alınabilmektedir. Sürekli kalp atım hızı yüksek bir şekilde seyrediyorsa, farklı bir hastalıktan şüphe edilebilir ve en kısa sürede bir doktora görünmelidir. Şimdi sizlere nabız hızlı atarsa neler yapılmalı, nabız yüksekliği nasıl düşürülür ve yüksek nabız nasıl düşürülür sorularının yanıtlarını aktarıyor olacağız.

Nabız yüksekliğinin belirgin belirtileri arasında bayılma, nefes darlığı ve göğüs ağrısı da yer almaktadır. Bu yüzden nabız ölçülürken en fazla nabız ölçülen bölgeye bakmakta fayda var. En çok da el bileklerinde bu durum belirgin şekilde hissedilebilir.

Kalp Neden Hızlı Atar?

Bir takım faktörler dolayısıyla kalp aşırı hızlı atabilir. Bu nedenler ise şu şekildedir;

  • Gün içerisinde aşırı kafein tüketimi kalp atım hızını artıracaktır.
  • Aşırı stres ve kaygı bozuklukları kalbin hızlı atmasına sebep olur.
  • Kullandığınız ilaçlar ve ortaya çıkabilecek yan etkileri de kalbin hızlı atmasına neden olabilir
  • Aşırı egzersiz yapmak da kalbin hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca sporun ardından kalp atışlarınız normal haline dönmüyorsa ortaya farklı sağlık sorunları çıkabilir.
  • Alkol, nabız atışını artırır. Aşırı tüketimde ise kalbe normalden fazla yüklenmiş olursunuz. Bu yüzden alkol tüketiminin bırakılması önerilmektedir.
  • Aşırı kusma sonucunda vücudunuz susuz kalıyor ve ilaç kullanmak durumundaysanız nabız aniden yükselebilmektedir. Bu tür durumlarda bol bol sıvı tüketmeniz tavsiye edilir. Aksi durumda doktorunuza başvurmanızda fayda var.
  • Bazı akciğer hastalıkları kalbin yorulmasına neden olur. Bu yüzden daha kötü sonuçlarla karşılaşmamak adına doktora başvurmanız gerekir.

Şimdi de nabız düşürücü ilaçlar ile nabız nasıl düşürülür sorularına cevaplar bulacağız.

Nabız Düşürme Yöntemleri

Nabız düşürme yöntemleri arasında ilk olarak kalbin hızlı atmasına neden olan faktörleri belirlemeli ve tedbirler almalısınız. Bunun için yapmanız gerekenler;

  • Diyet yapıyorsanız sarımsak kullanımını mutlaka yapmalısınız.
  • Bol bol magnezyum tüketmelisiniz.
  • C ve E vitaminleri kalbe çok iyi gelmektedir. Bu yüzden tüketmenizde fayda var.
  • Selenyum içerikli besin kaynaklarını tercih etmelisiniz.
  • Kafein tüketimini azaltmanız gerekmektedir. Kafein, kalp sağlığınızı ciddi oranda etkilediği için tüketmemeniz önerilmektedir.
  • Kafeinin yanı sıra şeker tüketimini de azaltmanız önemlidir. Şeker içerikli besinler yerine lifli gıdaların tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor.
  • Gün içerisinde stressiz vakit geçirmeli ve kalbinizi rahatlatmalısınız.
  • Sigara tüketimi sadece kalbi değil tüm vücudu olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sigara tüketimine son vermek hem kalp hem de akciğer sağlığı açısından önemlidir.

Nabız Yüksekliği Tedavisi

Nabız yüksekliği tedavisi için yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Bazı detaylar netleştirilerek nabız normal seviyeye getirilebilir.

Kalpte aşırı hızlı artış olduğunda, sebebinin araştırılması gerekir. Ani olarak yaşanan bu tür durumlarda belirtiler not alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Yukarıda da belirtildiği gibi kafein kullanımı, kalp nabız hızı artışını tetikler. Gündelik hayatınızda bu gibi içecekler tüketmemeli ve daha sağlıklı tüketimler gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca kullanılan ilaçlar da sinir sistemini etkiler. Bu yüzden nabız sayısında artış yaşanabilir.

Uzmanlar, nabız yüksekliği tedavisi için kardiyo egzersizini önermektedir. Vücut geliştirme egzersizleri arasında en önemlisi olan egzersiz yöntemi aynı tempoda uzun süre çalışmayı ifade eder.

İdeal kilonuzu korumak, nabız yüksekliği tedavisi bakımından çok önemlidir. Düşük kiloya sahip olmalı, diyet programı uygulanmalı ve tansiyonunuzu da dengede tutmalısınız. Elbette bu süreçte sigarayı bırakmanız da önemli faktörler arasındadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 votes, average: 2,40 out of 5)
Loading...
Yorum ekle