Maden Suyu Tansiyon Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Maden suyu, soda ve gazlı içecekler hipertansiyon, kalp ve böbrek hastaları için oldukça zararlıdır. Vücutta tuzu tutan ve yüksek oranda sodyum içeren maden suyu tüketimi; daha sonra sağlıkla ilgili problemlere neden olmaması için kontrol altında tutulmalıdır.

Maden Suyu ve Tansiyon İlişkisi

Maden suyu tansiyon konusunda fazla tüketildiği takdirde olumsuz etkiler göstermektedir. Yaz aylarında ya da havalar ısındığında; vücudun harareti karşısında serinlemek için tüketilen soda ya da maden suları bazen yarar yerine zarar vermektedir.

Maden suyu ya da soda tansiyon düşürür mü? Sıcak hava damarları genişletir bu da tansiyon düşmesine sebep olur. Damarlar büzüldüğünde tansiyon yükselir. Özellikle havalar ısındığında; sodyum ve tuz  içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durması gerekir Soda ve maden suyu tansiyon yükselmesine neden olacağından mümkün olduğu kadar az tüketilmesi gerekmektedir.

Bunun yanında doğal maden suyu vücudun ihtiyacı olan bazı eksik olan mineral ve kalsiyum gibi maddelerinde karşılanmasını sağlamaktadır. Yalnız asit ilişkisi de bulunduğundan dolayı sadece tansiyon hastalarına değil aynı zamanda ülser ve sindirim sisteminde sorunlar yaşayan hastalar için de zararlı olmaktadır.

Soda ya da maden suyu sadece kalsiyum ve mineral olarak değil aynı zamanda sodyum bakımından da zengindir. Bilhassa hipertansiyon hastalarının soda ya da maden suyu tüketmemesi gerekmektedir.

Aynı zamanda  tüketilmesi sevilen diğer asit içeren içecekler de tüketilmemelidir. Gereksiz enerji, şeker ve kafein yüklü olan içecekler hipertansiyon hastaları için sakıncalıdır. Bu tarz içecekler fazla kullandığında zaman vücuda da olumsuz etkiler yapmaktadır.

Maden Suyunun Hipertansiyon Hastalarına Zararları

Avrupa ülkelerinde sofralarda su olarak kullanılan maden suyu; yer altından çıkarılan ve üretilirken içine karbon basılan içinde çözelti olarak bulunan mineraller, gaz ve elementler eklenen bileşenlerdir. Toprak üzerine çıkarken bir takım mineralleri de içine almaktadır.

  • İçinde bulunan mineraller tansiyonu yükseltir
  • Sıacak Havada tüketildiğinde damarlarda genişlemeye neden olur ve tansiyon yükselmesine sebep olur
  • içinde bulunan sodyum tansiyon hastalarına zarar verir
  • Maden suyu içinde bulunan tuz vücutta su tutuyor ve tansiyon hastalarına zarar veriyor. Tuz tansiyonun yükselmesini sağlayan etkenlerden biri olmaktadır.
  • Fazla tükeltidiğinde; tansiyon, ülser, bağırsak hastalıkları gibi sağlık sorunları oluşmasına neden olur.

Tansiyonun Gizli Düşmanı Maden Suyu

Sıcak havaların damarların gevşemesine etkisi olmaktadır.  Yaz aylarında tansiyon hastalarının vücutta suyu tutmaları gerekmekte. Bu da bol bol sıvı tüketimi ile sağlanmaktadır. Asitli içecekler, soda ya da maden suyu yerine taze sıkılmış mevsim meyvelerine ait sular, açık bir çay ya da ayran içilmesi daha uygun olmaktadır.

Tuz, vücutta su tuttuğu için özellikle yaz aylarında altı gramdan fazla tuz tüketmemeye özen göstermek gerekiyor. Kan basıncının ve tansiyonun düşmanı olan tuz maden sularında fazla oranda bulunmaktadır. Hazır gıdalarda tuz oranı fazla olduğu için hipertansiyon nedenlerinden biri olmakta. Kalp sorunu yaşayan hastaların özellikle tuz oranını düşürmeleri maden suyu tüketmemeleri önemli bir konudur.

Yüksek tansiyon hastaları için iyi gelmediğini söylediğimiz soda içerdiği mineraller sayesinde çok tüketilmediği takdirde bazen yararlı da olmaktadır. Böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi şarttır. Sıcak havalarda yüksek tansiyon hastaları için iyi gelmediği kesin olmakla birlikte, yüksek tansiyon ya da böbrek ve kalp hastaları dışında günde bir iki tane tüketilmesinde sorun yoktur.

Yüksek tansiyon, böbrek ya da kalp hastalarının genel olarak düşük oranda sodyum barındıran yiyecek ve içecekleri tercih etmeleri gerekmektedir. Asit, tuz ve şeker içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durmalı, bilinçli ve kontrol altında tutarak tüketmelidir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle