Hamilelikte Tansiyonun Düşmesi Neden Olur ve Düşme Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Hamile olan anne adaylarında tansiyon ile alakalı ölçümde var olan değerlerin 90/60 mmHg daha altında olması düşük olduğu anlamına gelir. Dengelenmesi için beslenme önemlidir.

Tansiyon düşüklüğü ve Hamilelik

Hamilelik dönemimde düşük tansiyon yüksek tansiyon kadar olmasa da bazı anne adaylarında gözlemlenmektedir. Hamile olan bir anne adayında tansiyon ile alakalı ölçümde değerlerin 90/60 mmHg daha altında olması düşük olduğu anlamına gelir.

Yüksek kan basıncı kadar olmasa da sık şekilde rastlanan tansiyon düşmesi ciddi düzeyde problemlere neden olabilir mi, genelde olmaz. Özellikle gebelikte ilk aylar yani ilk başlar içinde düşmesi normal olarak algılanmaktadır. Bunun nedenleri arasında hamilelik haline alışılması ve anne adayının hormon seviyelerinde meydana gelen farklılıklardır. Bu süreç içinde vücudun sürekli olarak yorgun, bitkin ve halsiz durumda olması da olumsuz nedenleri yaratır.

Hamilelikte kan basıncı düşmesi belirtileri baş gösterdiğinde genelde anne adayları klinik anlamda muayene edilir. Bu sorun ilk baş belirtisi olarak kendini yorgunlukla ve baş ağrısı ile gösterir. Gebelikte tansiyon düşüklüğü sorunun nedenleri belirlendikten ve belirtileri takip edildikten sonra demir takviyesi alınır, karbonhidrat içermeyen, fazla şekerli olmayan ve protein ağırlıklı beslenme önerilir.

Gebelikte tansiyon düşüklüğü belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren yavaş yavaş hareket edilmeli, yatış ve oturuş pozisyonları değişimlerinden uzak durulmalı ve yoğun ışıklı bölgelerden uzaklaşılmalıdır.

Belirtileri ve Nedenleri

Belirtileri; hamileliğin ilk haftalarında tansiyonun düşmesi ile baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, göz kararması, sersemlik, yorgunluk ve bitkinlik belirtileri ortaya çıkar. Hamilelikte kan basıncının düşmesi ile beraber ilerleyen zamanlarda bayılmalar da meydana gelebilir. Hatta hamilelikte bu durum bazı kişilerde dikkat dağınıklığı ve zihin bulanıklığı gibi belirtilerinde meydana gelmesine sebebiyet verir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkar. Gebelikte meydana gelen tüm komplikasyonlar doğum sonrasından kendiliğinden geçer.

Nedenleri; gebelikte özellikler ilk zamanlarda kusmaların aşırı düzeyde olmasından kaynaklı olarak anne adayları halsiz ve bitkin bir duruma düşebilir. Anne adayının besin anlamında düşmesi durumunda sıvı alımları serum ile yapılır. Bu serum alınmazsa kan basıncı düşüklüğü ve baş ağrısı yaşanır. Bundan kaynaklı olarak kan basıncı düşmesi meydana gelebilir. Gebelikte özellikle sağ yana ve sırtüstü yatıldığında rahim var olan büyük damarlara baskı yapacağından dolayı da basınç düşmesi meydana gelir. Bu dönemde ilk zamanlarda baş ağrısı ya da tansiyonun düşmesi sorunu yaşanmaması adına sol yana yatılması tavsiye edilir.

Gebelikte ilk zamanlarda aşırı düzeyde kanama olmasından kaynaklı da tansiyonun düşmesi gözlemlenebilir. Neden olabilecek ger türlü sorunda vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerekir. Oturma ya da yatma esnasında ani şekilde ayağa kalkmak da ilk zamanlarda düşüşlere ve baş ağrısı konusunda sorunlara neden olur.

Gebelikte ilk zamanlarda yaz aylarında fazla düzeyde sıvı kaybetmek ve terlemek ilk zamanlarda düşüşler ve baş ağrısı ile kendini belli eder.

Tedavisi

Hamilelikte tansiyon düşüklüğünden kaynaklı olarak yapılacak olan tedavi sürecini kadın doğum uzmanı ve jinekolog takip eder. Bu takip sürecinde gerekli olan testler ve kontrollere her zaman zamanında gidilmeli ve yaptırılmalıdır. Genelde ilaç tedavisi yapılmaz. İlaç tedavisi için ciddi düzeyde problemlerin yaşanması gerekmektedir.

Buna genelde gerek kalmaz, çünkü beslenme düzeni, diyet ve belli başlı vitaminlerin alınması ile gerekli olan değerlerde düzelmeler meydana gelir.  Tansiyonda var olan düşüklüğün ortadan kaldırılması için tedavi kapsamında ilk aşamada anne adayının daha çok protein ağırlıklı beslenmesi gerekir, anne adaylarının bol düzeyde vitamin almaları ve demir içeriği olan besinleri tüketmeleri gerekmektedir. Bundan sonra belirtiler takip edilir ve kan basıncı ile alakalı testler yapılır. bu testlerin sonucunda tansiyonda düzelmeler meydana gelmezse yoğun ışık bulunan ortamlardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Bu tarz ortamlar tansiyonda yükselmelere sebebiyet verir.

Bu süreçte sağlıklı şekilde beslenmek, hafif düzeyde tuzlu krakerler yanında bulundurmak ani düşüşlerin önüne geçer ve ortadan kaldırır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle