Gebelik Döneminde Nabız Yüksekliği Neden ve Nasıl Şekilde Meydana Gelmektedir?

Hamilelikte yüksek nabız durumu genelde anne adaylarında % 30 ila % 50 arasında gözlemlenir ama bu durum normal olan bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hamilelikte Nabız Yüksekliği

Hamilelikte nabız yüksekliği neden olur, kan hacminde var olan yükselme, kan debisinde gözlemlenen artış ve kalp atış hızındaki yükselişten kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir. Hamilelikte yüksek nabız durumu genelde anne adaylarında % 30 ila % 50 arasında gözlemlenir ama bu durum normal olan seviyedir. Kalp atış hacminde ve kalbin debisinde meydana gelen yükselişler beşinci haftada ve sonrasında meydana gelir. Üçüncü trimesterin başında veya ikinci trimesterin sonunda devamlılık göstermektedir.

Hamilelikte kalp debisinde yükselişler gözlemlenmektedir. Nabız yükseklikleri de artışlara yönelik olarak dikkat etmesi gerekmektedir.  Bu aşamada nasıl yatılacağı bir büyük önem taşımaktadır. Bunun birçok detay için hamilelikte nabız yüksekliği, hamilelikte nabız düşüklüğü konusunda dikkat etmek ve bilinçli olmak gerekmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kalp debisindeki yükselmeler nasıl düşürülür, sırt üstü yata pozisyonda ve yan yatar pozisyonda bu tarz sorunlar azalmaktadır. Bunun en büyük nedeni sırt üstü yatışlarda uterusun vena cava inferiora stress yapması ile kanda bulunan venöz dönüşün azalımının başlamasının tesiridir.

Gebelikte nabız yüksekliği aslına bakarsanız normaldir. Fakat anormalliklerin görülmesi rizikosundan kaynaklı olarak meydana gelebileceklerden dolayı doktor ile görüşmek gerekir. Hamilelikte nabız neden yükselir, bunun birçok sebebi olabilir.

Gebelikte bayanların vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Bunlardan en önemlisi gebelikte nabız değişiklikleridir. Nabız kalpteki kan pompalama sayılarının ölçümleridir yani kalbin atış hızı ile alakalıdır.

Neden Meydana Gelir?

Gebelikte istirahat durumunda nabızla alakalı ölçümler yapılsa bile seviye her daim yüksek çıkacaktır. Yani normalden daha fazla olacaktır. Gebelikte neden düşüklüğü değil de yüksekliği yaşanır, kalbe fazladan kan pompalanması en önemli neden arasında yer alır. Kanın çoğunluğunun rahime gitmesinden, vücudun ve kalbin geriye kalanına kan yollamak maksadıyla fazladan çalışmaktadır.

1.trimester dönem; normal bir gebelikte nabızın hızı normalde attığından 15 ika kez ekstradan atacaktır. İlk olarak östrojen ve progesteron hormonu artar.

  1. trimester dönem; arterlere genişleme meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak da düz kaslarda rahatlama gözlemlenir. Bu farklılık tansiyon faydaları konusunda savunma yaparken, gezinen kan hacminde de yükselmeler meydana gelir.

3.trimester dönem; gebelikte kalbin en yüksek kan pompaladığı dönemdir. Bu haftalar 28 ila 35 haftalar arasındadır. Yaklaşık olarak 40. Haftaya yani gebeliğin sonuna gelindiğinde kan hacmi, gebelikte önceki seviyeye göre % 40 ila % 90 fazladan artmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da nabızda yükselmeler meydana gelir. Neden bu kadar yükselir ve nasıl düşürülür konusunda uzman detay verir.

Nabız nasıl düşürülür?

  • Yüksek düzeyde magnezyum düşüklüğü konusunda yardımcı olur. Nasıl ve neden tüketileceğini yine uzman anne adayına anlatır.
  • Aile geçmişinde kalp ve damar ile tansiyon sorunları mevcutsa Quenzim Q 10’u tercih etmelisiniz. Bu vitaminler kalp damar sağlığını korumak adına yararlıdır.
  • İlk başlarda zeytinyağı olmak üzere çuha çiçeği yağı ve keten tohumu yağı tüketilmelidir.
  • Yapılan diyette sarımsak ise her daim mevcut olmalıdır. Kokusundan kaynaklı olarak sorun yaşıyorsanız kokusu azaltılan sarımsaklar da marketlerde mevcuttur.
  • Günlük olarak 200 migrogram selenyum eksikliği kalp sorunlarına sebep olmaktadır. Bundan dolayı da riskin ortadan kaldırılması gerekir.
  • Günlük olarak uzman kontrolünde 200 ila 400 gram kadar E vitamini kullanılması gerekir. E vitamini kalp fonksiyonlarını oldukça olumlu şekilde etkiler.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle