Göz Tansiyonu Normal Değerler de Kaç Olmalı,Aralıkları ve Sınırları Kaçda Olmalıdır

Göz tansiyonu göz içindeki basıncın sıklıkla yükselmesi ile görme sinirleri zaman içinde zarar görür ve körlükler oluşur. Bu hastalığa ve soruna tıbbi dilinde glokom adı verilmektedir.

Göz Tansiyonu Kaç Olmalı

Göz tansiyonu hastalığı tıbbi anlamda glokom olarak adlandırılmaktadır. Göz içindeki basıncın sıklıkla yükselmesi ile görme sinirleri zaman içinde zarar görür ve körlükler oluşur. Basınç değerleri konusunda sıkıntıların oluşması sonucunda görme alanı yavaş yavaş daralmaya başlar. İlk zamanlarda tehlike oluşturmayan göz tansiyonu sıkıntısı zaman içinde değerleri konusunda sıkıntılar yaratır ve sorun başlar.

Göz tansiyonu değeri son zamana kadar belirti göstermeden sinsi bir şekilde ilerler ve tehlike meydana getirir. Normal göz tansiyonu geç dönem içinde fark edildiği için onarılması mümkün olmayacak ciddi düzeyde tahribatlara sebep olur. Göz tansiyonu değerleri basıncın yükseldiği kişilerde sorun yaratır. Nadirde olsa göz tansiyonu değerleri normal olan kişilerde de gözlemlenebilmektedir. Özellikle tehlikeli durum 40 yaşını aşan kişilerde daha çok meydana gelir. Ailesinde glokom sorunu olan kişilerde de göz tansiyonu ölçümleri yüksek çıkabilmektedir.

Göz tansiyonu ölçümleri sonuçları normal bir değeri bulunmaktadır. Normal ve sağlıklı olan kişilerde 17 mm Hg olarak ölçümleri ve sonuçları kabul görür. Bu değer her daim teşhis ve tedavisi konusunda kesin anlamda sınır vermez. Tansiyonun değerleri 18 ila 24 mmHg aralığında ise hasta risk faktörü taşıyan kişiler arasında sayılır.

Meydana gelmiş olan sinir hücreleri hasarı göz önüne alınarak tedavisi planlanır. Sinir hücrelerinde önemli derece hasar olursa yani kişiye geç dönemde teşhis konulmuşsa seviyeyi düşürmek tedavisi konusunda hedef olarak seçilir. Ayrıca glokom seviyeleri aralığı kişilerin kendine has olan değerlere de sahiptir.

Hangi Sıklıkla Ölçmek Gerekir?

Genetik anlamda sorun yaşayan kişilerde 30 yaşından sonra ölçümleri yapılmalı ve limitleri değerlendirilmelidir. Burada önemli olan ideal oranları belirlemektir. Genetik olarak geçmişinde sorun bulunmayan hastalarda ise derece belirlemek adına her 2 senede bir kez ölçüm yapılmalıdır. Erken dönemde ölçüm yine erken tanı konusunda şans tanıyacaktır.

Bu sayede tedavisi konusunda da uzun bir yol alınır. Normal görmesi olmayan kişilerde miyoplarda sorun 2 kat daha fazla gözlemlenir. Bunun için ve erken dönemde tedavisi için 20 yaşından sonra ara ara ölçüm yapılmalıdır. Göz tansiyonun ölçümü ile tanı koymak doğru olmaz. Bu noktada en önemli olan detay göz sinirine ne derece zarar verip vermediğine bakmaktır. Hastalara bilgisayarlı görme alanı muayenesi yapılır, kornea kalınlıkları ölçülür. Sinir başı detaylarına bakılır ve lif kalınlığı ölçülür. Yüksek düzeyler, normal olmayan bir şekilde ya da sınırda ölçüm sonuçları çıkmışsa muhakkak gerekli olan tedavisi konusunda en doğru planlama yapılmalıdır.

Ayrıca bu aşamada ne derece de zarar olduğu da ölçüm esnasında ortaya çıkarsa tedavisi konusunda buna da dikkat edilmelidir.

Göz Tansiyonu 20 Altında Çıktı

Tansiyon değerinin ölçümü ile derece 20’nin altında çıkarsa glokom meydana gelebilir. Bunun meydana gelmesi adına ölçümler ve belli başlı değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler içinde;

  • Hastaların kornea tabakalarına bakılmalıdır. İnce olmasından dolayı da yanılmalara sebebiyet verebilir.
  • Normal olan basınçta da glokomun meydana gelmesi olasıdır. Görme sinirlerinde bulunan hasarların göz içinde bulunan basınçtan ziyade görme sinirlerini besleyen kılcal damar kan akımında bulunan yetersizliklerden kaynaklanabilir.
  • Tansiyonda her daim oynamalar meydana gelebilir. Bundan kaynaklı olarak ölçümlerin detaylı ve aralıklı düzenli şekilde yapılması gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle