Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıl Edilir ve Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Gözünüzdeki basıncı düşürmeye yardımcı olması için göz doktorunuz ilaçlar koyarsailacı düzgün bir şekilde uygulayın ve doktorunuzun talimatlarına uymanız çok önemlidir. Aksi halde göz içi basıncında optik sinir hasarına ve kalıcı görme kaybına (örnek, Glokom) yol açabilecek bir artışa neden olabilir.

Göz Tansiyona Tıbbi tedavi Yönteminin Etkisi

Tıbbi tedavinin amacı, glokomatöz görme kaybına neden olmadan basıncı azaltmaktır. Medikal tedavi her zaman glokom gelişimi için en büyük risk altında olduğuna inanılmaktadır o insanlar için başlatılan ve optik sinir hasarı belirtileri olanlar içindir. Göz tansiyonu tedavi edilmezse ne olur dememeli ve hemen uzmana görünmeliyiz.

Ayrıca göz tansiyonu tedavisinde yeni umut ve tedavi yöntemleri keşif edilmektedir. Göz doktorunuzun sizi nasıl tedavi edeceği ile ilgili araştırmalarını sizin üzerinizden yapacağı testler ve incelemeler ile karar verecektir. Kendi durumunuza bağlı olarak, ilaçlarla tedavi edilebilir veya sadece gözlemlenebilir. Doktorunuz tıbbi tedavinin yanı sıra gözlem ile ilgili artı ve eksilerini tartışacaktır. Bazı oftalmologlar 21 mm Hg`den daha yüksek göz içi basıncını topikal ilaçlarla tedavi etmektedir.

Bazıları, optik sinir hasarı olmadığı sürece tıbbi olarak tedavi edilmez. Çoğu göz doktoru, optik sinir hasarının yüksek olması nedeniyle basınçların sürekli olarak 28-30 mmHg`dan yüksek olup olmadığını tedavi eder.

Göz doktorunuzun sizi nasıl tedavi edeceği ile ilgili araştırmalarını sizin üzerinizden yapacağı testler ve incelemeler ile karar verecektir.

Eğer şu gibi belirtileri yaşıyorsanız haleler, bulanık görme, ya da ağrı da göz içi basıncı son zamanlarda arttı ve daha sonraki ziyaretlerinizde artmaya devam varsa, ya da, göz doktorunuz büyük olasılıkla tıbbi tedavi başlayacaktır.

Göz Tansiyonu Tedavisini İlaçla Yapabilirsiniz?

Göz içi basıncınız 28 mm Hg veya daha yüksekse, ilaçlarla tedavi edilirsiniz. İlacın alınmasından 1 ay sonra, tıbbın basıncı düşürüp azaltmadığını görmek için göz doktorunuzla bir takip ziyaretiniz var ve yan etkisi yoktur. İlaç çalışıyorsa, takip ziyaretleri her 3-4 ayda bir planlanır ve bu göz tansiyonu önleme için önemlidir.

Göz içi basıncı 26-27 mm Hg ise, basınç ilk ziyaretinizden 2-3 hafta sonra yeniden kontrol edilir. İkinci ziyaretinizde, ilk ziyaretinizde baskı hala 3 mm Hg değerinde ise, takip ziyaretleri her 3-4 ayda bir planlanır. İkinci ziyaretinizde baskı düşükse, takip ziyaretleri arasındaki süre uzar ve göz doktorunuz tarafından belirlenir. Yılda en az bir kez görme alanı testi yapılır ve optik sinir incelenir. Göz içi basıncı 22-25 mm Hg ise, basınç 2-3 ay içinde yeniden kontrol edilir. İkinci ziyarette, baskı ilk ziyaretinizde hala 3 mm Hg değerinde ise, bir sonraki ziyaretiniz 6 aydır ve görme alanı testi ve optik sinir muayenesi içerir. Testler en az yılda bir kez tekrarlanır.

Oküler hipertansiyon tedavisinde ideal ilaç, etkili bir şekilde göz içi basıncını düşürmeli, yan etkilere sahip olmamalı ve günde bir kez verilen dozlarla ucuz olmalıdır; Bununla birlikte, hiçbir ilacın yukarıdaki tüm maddeleri yoktur. Sizin için bir ilaç seçerken, göz hekimleriniz bu nitelikleri kendi özel ihtiyaçlarınıza göre öncelikli hale getirilir. İlaçlar, genellikle ilaçlı göz damlaları şeklinde, daha düşük artmış göz içi basıncına yardımcı olmak için reçete edilir. Bazen birden fazla ilaç gereklidir.

Başlangıçta göz doktorunuz, ilacın gözünüzdeki basıncın düşürülmesinde ne kadar etkili olduğunu görmek için tek gözünde göz damlalarını kullanabilir. Etkili ise, doktorunuz muhtemelen iki gözdeki göz damlalarını kullanmanızı sağlayacaktır. Bir ilaç verildikten sonra, göz doktorunuzla düzenli olarak takip ziyaretiniz olur. İlk takip ziyareti genellikle ilacın başlamasından 3-4 hafta sonra yapılır. İlacın göz içi basıncını düşürmeye yardımcı olduğundan emin olmak için baskıların kontrol edilir.

Eğer ilaç çalışıyorsa ve yan etki yaratmıyorsa, devam ettirilir ve 2-4 ay sonra yeniden değerlendirilirsiniz. İlaç, göz içi basıncınızı düşürmeye yardımcı değilse, o zaman bu ilacı almayı bırakacaksınız ve yeni bir ilaç reçete edilecektir.

Göz Tansiyonu Ameliyatı

Göz tansiyonu lazer ve cerrahi tedavi göz tansiyonu muayenesinde genellikle kullanılmaz, çünkü bu terapilerle ilişkili riskler, göz hipertansiyonundan glokomatöz hasar geliştirme gerçek riskinden daha yüksektir. Bununla birlikte, göz ilaçlarınızı tolere edemiyorsanız, lazer cerrahisi bir seçenek olabilir ve bu tedaviyi göz hekimlerinizle konuşmalısınız. Optik sinir hasarının miktarına ve göz içi basıncı kontrol seviyesine bağlı olarak, göz tansiyonu olan insanlar, her iki aydan bir yılda, basınçlar yeterince kontrol edilmezse bile daha erken görülmesi gerekebilir.

Glokom, normal görünümlü optik sinirler ve görme alanı test sonuçlarının normal olduğu veya göz içi basıncının şüpheli görünümlü optik sinirler ve görme alanı test sonuçları olan kişilerde artmış göz içi basıncına sahip kişilerde hala endişe kaynağı olmalı. Glokom için artmış bir risk altındadırlar çünkü bu insanlar yakından gözlemlenmelidir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle