Gebelikte Tansiyon Yükselmesi Nasıl Anlaşılır ve Bu Durumda Neler Yapılır?

Hamilelerde görülen yüksek tansiyon çoğu zaman bebek ve annelerin ölümlerine sebebiyet verebilmektedir. Yüksek tansiyon hamilelik belirtisi olarak gebelikte genelde preeklampsi olarak meydana gelmektedir.

Gebelikte Tansiyon Yükselmesi Belirtileri

Gebelikte ve normal dönemli önemli bir yeri olan yüksek tansiyon, görüldüğü her dönemde sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır.  Hamilelerde görülen yüksek tansiyon çoğu zaman bebek ve annelerin ölümlerine sebebiyet verebilmektedir. Yüksek tansiyon hamilelik belirtisi olarak gebelikte genelde preeklampsi olarak meydana gelmektedir. Bundan kaynaklı olarak gebelikte nasıl sorunlara sebep olduğuna dikkat ederek vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır. 14- 10 ya da 13- 10 aralığında olan ya da bu aralığı geçen sorunlar her daim önemli bir detaydır. 14- 10 ya da 13- 10 aralıkları farklı sorunları da beraberinde getirir.

Ayrıca preeklampsi sorununu da meydana getirmektedir. Gebelikte yüksek tansiyon yani yüksek kan basıncı ile karşılaşılırsa mutlaka kontrol altında kalmak gerekir. Kan basıncı kalbin düzenli şekilde çalışması ile çalışmaktadır. Bu dolaşım sistemi içinde gerekli olan bir durumdur. Kan basıncının yükselmesi ile kas tabakasında aşırı düzeyde kasılmalar meydana gelir.  Bundan kaynaklı olarak da kan nasıl akacağı konusunda zorlanacağı için sağlık sorunları meydana gelir. Kan basıncı durumu her insanda birbirinden farklıdır. Her daim aynı düzeyde kalmamaktadır ve günden güne farklılıklar gösterir. 120- 80 ile daha altında olan kan basınçları gebelikte normal olarak gözlemlenir.

Bu seviye 14- 10 ya da 13- 10 aralığı durumuna yükseldiğinde ise tehlike çanları çalmaya başlayacaktır. Hamilelerde yüksek tansiyon sorunlara yol açar. Özellikle bebeğin sağlığı konusunda risk oluşturur.

Nasıl Anlaşılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Hamilelikte yüksek tansiyon sorunlara yol açtığı için nasıl meydana geldiğinin ve çeşitlerinin önemi oldukça büyüktür. Gebelikte bu belirtiler ve çeşitleri arasında;

Kronik hipertansiyon; hamilelikte kronik tansiyon sorunları daha öncesinden bu yana mevcuttur. Gebeliğe bağlı şekilde gelişmeyen bu durumda belirtiler ve sorun sonrasında da devam etmektedir. Bunun gibi sorunlar yaşayan kişilerin belirtileri de dikkate alınarak devamlı kontrol altında tutulması gerekir. Gerekli olan tedavinin nasıl yapılacağı ve nasıl bir yol izleneceği konusunda uzman desteği alınmalıdır. Tedavi yapılmazsa kalp krizi ya da kalp yetmezliği sorunlarına yol açar. 14- 10 ya da 13- 10 aralığı durumuna geldiğinde hamilelikte bebek yeterli düzeyde beslenemez ve gelişimi fazlasıyla yavaşlamaya başlar. Bu süreçte ilaçların nasıl kullanılacağı ve nasıl hareket edileceğini de uzman belirler.

Gestasyonel hipertansiyon; hamilelik sürecinde oluşan sorunlardan bir tanesi de gestasyonel hipertansiyondur. Bu durumda anne adayının öncesinde sorun bulunmamaktadır. Gebeliğin ikinci yarısından sonra sorunlar oluşmaya başlar. Belirtileri ve nasıl meydana geldiği ile alakalı tüm detaylar gebelik döneminde belirlenir ve sonrasında sorun ortadan kalkar.

Preeklampsi; gebelik dönemlerin kan basıncının anormal şekilde yükselmesine yol açar. Belirtileri ise şu şekildedir;

  • Şiddetli düzeyde baş ağrısı
  • Göre bozuklukları ve sorunlar
  • Hızlı bir şekilde kilo alımı
  • Yüz bölgesinde şişlik
  • Ellerde şişlik

Risk Faktörleri;

  • Bağışıklık sisteminde oluşan rahatsızlıklar
  • Çoğul şekilde gebelik geçirme
  • Aşırı düzeyde kilo alımları
  • 35 yaşın üzerinde anne adayı olma
  • Gebeliğin öncesinde tansiyon sorunları yaşama
  • Önceki gebeliklerde preeklampsi geçirme
  • İlk defa gebelik yaşama

Bu sorunu yaşayan kişilerin her daim gözetim ve kontrol altında tutulması gerekmektedir. Sorun bebeklerin dünyaya erken dönemde gelmesini sağlayabilir, iç organların hasar görmesini sağlayabilir. Bundan dolayı da sürekli olarak hastanede kontrol altına alınması gerekir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle