Çocuklarda Tansiyon Kaç Olmalı Değerleri ve Etkileri

Çocuklarda tansiyon değerleri büyüklerdeki kadar önemli olmaktadır. Yüksek tansiyon ya da düşük tansiyon kalıcı hasarlara da neden olabilmektedir. genel olarak bebeklerde ya da çocuklarda 120/80 mmHg üzeri olan tansiyonlar yüksek tansiyon, atındaki tansiyonlarda düşük tansiyon olarak belirlenmektedir. Çocukların tansiyonu onların yaşına ve ağırlıklarına uygun cihazlarla ölçülmektedir.

Çocuklarda Tansiyon Yüksekliği

Çocuklarda tansiyon yüksekliği en az yetişkinlerde olduğu kadar tehlikeli olmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda yüksek tansiyon; körlük, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Çocuklarda hipertansiyon; baş dönmesi, burun kanaması, baş ağrısı ve bulanık görme gibi belirtiler verdiği gibi kimi zamanlarda sinsice de ilerlemekte. Kan basıncı; çoğu zaman normal muayenede ortaya çıksa da, kan basıncında yaşanan yükselme kimi zaman mide bulantısı, kulak çınlaması, kusma, çarpıntı, yorgunluk ve terleme gibi belirtiler de vermektedir. Bazı durumlarda çocuklarda kan basıncı doğuştan kalp anomalisini de bağlı olarak görülebilmektedir.

Çocuklarda Yüksek Tansiyon Etkileri Nelerdir

Yetişkin insanların aksine hipertansiyon nedeni olarak genellikle bir kalp, böbrek gibi bir hastalık yatmaktadır. Bazı ilaçlar da yüksek kan basıncına neden olabilmektedir. Yüksek kan basıncı ya da diğer bir deyişle hipertansiyon oldukça ciddi sorunlara neden olmaktadır. Çocuklarda hipertansiyon hormonları ve metabolizmayı da etkilemektedir.Genel olarak kan basıncı yükselmesinin nedenleri arasında düzensiz beslenme ve buna bağlı olarak gelişen obezite de bulunmaktadır. Aynı zamanda bilgisayar ya da televizyon başında geçirilen zaman aralıklarının fazlalığı da hipertansiyon ya da glokom belirtileri arasında bulunmaktadır.

Çocuklarda hipertansiyon etkilerine şu şekilde örnek verebiliriz:

  • Beyin kanaması
  • Nefes darlığı
  • Glokom
  • Felç
  • Uyuyamamak
  • Ağızdan gelen kanlı balgam
  • Kanda üre yüksekliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Kalp Hastalıkları
  • Hormonsal etkileri
  • Metabolizmaya verdiği etkiler

Çocuklarda  Düşük Tansiyon Etkileri Nelerdir?

Kan Basıncı düşüklüğü, yüksekliği kadar olmasa da zararlı olmaktadır. Kan basıncı düşüklüğü genel olarak zayıf çocuklarda görülmektedir. Bunun yanında kan basıncındaki düşüklüğü nedenleri arasında düzensiz beslenmeyi de sayabiliriz. Düşük kan basıncı etkilerine örnek vermek gerekirse:

  • Uzun süre ayakta kalma ya da aniden ayağa kalkma sonucu soluksuz kalma
  • Kan basıncı düşüklüğü ve bayılma
  • Baş dönmesi
  • Çarpıntı

Çocuklarda Tansiyon Değerleri

Çocuklarda tansiyon değerleri yetişkinlerde olduğu gibi 120/80 mmHg üzerine çıktığında yüksek tansiyon yani hipertansiyon riski söz konusu olabilir. Kan basıncı ölçümü onların kilolarına ve yaşlarına uygun olan cihazlarla yapılmalıdır. Bükük ya da küçük kolluklar kan basıncı değerleri konusunda net olmamaktadır. Olduğundan daha yüksek ya da daha düşük gösterebilmektedir. Çocuklarda tansiyon değerleri saptanmak için ölçüm yapılırken, çocuğun sakin ve huzurlu olduğu anlar tercih edilmektedir. Hastane ya da doktor korkusu olduğu için kan basıncı değerleri stabil olmamaktadır. Korkunun da etkisi ile Yüksek ya da düşük çıkabilmektedir. Bu yüzden çocuklarda kan basıncı değerleri sağlıklı olması için koluna tansiyon holter denilen bir alet takılarak eve gönderilip yirmi dört saat kayıt altına alınması sağlanır. Grip ve astım gibi hastalıklar için kullanılan ilaçlar kan basıncı değerleri konusunda sağlıklı ölçüm yağılmasına engel olmaktadır. Bu tür ilaçlar aynı zamanda geçici olarak yüksek ya da düşük kan basıncına neden olmaktadır.

Çocuklarda Yaşa Göre Tansiyon Değerleri Nasıl Olmalı?

YAŞ Kız Çocukları   Erkek Çocukları 
Büyük Tansiyon Küçük Tansiyon Büyük Tansiyon Küçük Tansiyon
Yeni Doğan 60 80 60 80
1 95 65 96 66
2 92 60 99 64
3 100 64 100 67
5 92 62 92 62
10 103 70 103 69
12 106 72 106 71
15 112 76 112 75

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle