13 8 Tansiyon Normal midir? Tansiyonu Etkileyen Faktörler ve Yapılması Gerekenler Nelerdir?

13 8 olarak ölçülen tansiyonun normal değerlere yakın olduğu söylenebilir fakat yükselmekte olan bir tansiyona davetiye çıkarabilir. Bu yüzden beslenme şeklinize, alışkanlıklarınıza ve yaşam tarzınıza dikkat etmeniz gerekir.

Tansiyon 13 8

130 80 tansiyon olarak da adlandırılan bu ölçüm aralığı, yükselmekte olan bir tansiyonun habercisi olabilir. Bu yüzden doktora görünmeyi ihmal etmeden bir takım tedbirler almanız gerekmektedir. İlk olarak yüksek tansiyona yakalanma olasılığını unutmadan düzenli ve dengeli bir beslenme programına sahip olmanızda fayda var.

Yetişkin bir kişinin tansiyonu 12 8 olarak ölçülür. Büyük tansiyon oranının 13’e çıkması durumunda, vücudun etkilenmemesi ve tansiyonun yükselmemesi için yapmanız gerekenlerle birlikte hipertansiyonun belirtilerinin de bilinmesi önemlidir.

İlk belirtileri baş dönmesi ve nefes darlığı olan yüksek tansiyon daha sonra kendini burun kanaması, kalp ağrısı ve çift ya da bulanık görme ile hissettirir.

Vücuda ciddi anlamda olumsuz etkileri olan yüksek tansiyon en fazla kalbi etkiler. Etkilenen kalp ile birlikte gözler ve böbrekler de ciddi anlamda zarar görür. Gerekli tedbirler alınmadığı sürece böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve görmede zorluk gibi etkiler de ortaya çıkabilir. 13 8 tansiyon normal mi sorusuna verilecek yanıt ‘evet fakat dikkat edilmesi gerekir’ olacaktır.

13 8 Tansiyon Hakkında Uzman Görüşleri

13’ü geçen tansiyonlar günümüzde yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Yaşlılarda bu rakam 14 olarak kabul edilir. Uzmanlar ayrıca tansiyon yüksekliğinin kısa sürede belirti göstermediğini ve hafif bir yorgunluk hissiyle başladığını belirtiyor. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon hastalarının yaklaşık olarak %50’sinin tedavi sürecine girmediği de uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.

Hızlı bir şekilde yükselen tansiyonun beyin kanamasına yol açabileceğini aktaran uzmanlar ayrıca tansiyonun yavaşça ilerlemesi durumunda kalbin de zamanla yorulabileceğini belirtiyor. Bu durumun kalp yetmezliğine kadar gittiğini ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmamanız gerekmektedir.

Yapılması Gerekenler

Tansiyonun dengede kalabilmesi için öncelikle sağlıklı beslenmeniz ve uzmanların önerdiği gıdaları tüketmeniz gerekir. Bu konuda brokoli, karalahana, kuru fasulye, kabak çekirdeği ve lahana turşusu tansiyonu dengeleyen başlıca gıdalardır. Bunun yanı sıra doğal yağlar tüketilmeli ve iyi yağlar adı verilen avokado, ton ve somon balığı yağı ve zeytinyağı sofralarınızda bulunmalıdır.

Beslenmenin yanı sıra egzersiz aktivitelerine de gereken özen gösterilmelidir. Özellikle yürüyüş yapmak hem tansiyonu dengeler hem de sağlığınız açısından çok faydalıdır. Bunların yanı sıra;

  • Tuz tüketimini mümkün olduğunca kısıtlayın
  • Alkol tüketimini sonlandırın
  • Sigarayı bırakın
  • Kilonuza çok dikkat edin
  • Bolca sebze ve meyve tüketin

Bu faktörlere dikkat edilmediği sürece yüksek tansiyona yakalanabilir ve birçok hastalığa davetiye çıkarabilirsiniz. Tansiyonunuzu dengede tutarak sağlıklı bir yaşam biçimiyle birlikte tüm organlarınızın işlevini rahatça yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Yaşın ilerlemesiyle birlikte tansiyonun belirli aralıklarla yükseldiği kanıtlanmış ve kadın ya da erkek fark etmeksizin kötü sonuçlar doğurabileceği saptanmıştır. Bu yüzden tansiyonun yükselmesiyle birlikte doğal yöntemlerin yanı sıra doktor tedavisine de başvurmanızı önemle tavsiye ediyoruz.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle